Hoeveel slaap heb je nodig? 5 tekenen dat je te weinig slaapt.
Als we het over productiviteit hebben, dan lijkt slapen misschien wel het minst productieve dat we als mens doen. Want: waarom zouden we elke nacht netjes acht uur klokken, als we aan een paar uurtjes genoeg hebben? Er zijn genoeg mensen die claimen dat ze het ‘prima doen’ op vijf uur slaap. Toch lever je door weinig te slapen – op de lange termijn – meer in dan je denkt. Hoeveel slaap heb je nu echt nodig? Ik zet de feiten voor je onder elkaar.
Waarom is slaap zo belangrijk?
We weten allemaal dat je na een goede nacht fris en fruitig uit je bed stapt. Maar wat doet slaap nu echt voor een mens? Simpeler gezegd: waarom slapen we? Daar hebben onderzoekers (nog) niet een duidelijk antwoord op. Hoe dan ook gebeurt er ’s nachts van alles in je lichaam. Zo worden de afvalstoffen in je hersenen opgeruimd en verwerk je de indrukken van een drukke dag. Dit zorgt ervoor dat je de volgende dag goed kunt nadenken en functioneren.
Als je voldoende slaapt, voert je brein moeiteloos cognitieve taken uit. Denk daarbij aan praten, onthouden en flexibel denken. We kunnen dan ook stellen dat slaap vooral belangrijk is voor de prestaties van je hersenen. Laat die brainstorms maar beginnen!
Hoeveel slaap heb je nodig? Dit zegt de wetenschap.
Dat is volgens de National Sleep Foundation vooral afhankelijk van je leeftijd. Op basis van meer dan 300 studies verzamelden zij onderstaande gegevens:
- 0-3 maanden: 14-17 uur slaap
- 4-11 maanden: 12-15 uur slaap
- 1-2 jaar: 11-14 uur slaap
- 3-5 jaar: 10-13 uur slaap
- 6-13 jaar: 9-11 uur slaap
- 14-17 jaar: 8-10 uur slaap
- 18-64 jaar: 7-9 uur slaap
- 65+: 7-8 uur slaap
Wat die bekende ondernemer, collega of goede vriend ook zegt: als volwassenen hebben we toch echt 7 tot 9 uur slaap nodig. Toch is er een uitzondering. Minder dan 1% van de mensheid heeft namelijk een unieke mutatie in het DEC2-gen. Mensen met deze ‘afwijking’ (ik vind het eerder een pluspunt) hebben gemiddeld twee uur minder slaap nodig. Maak jij korte nachten, zonder dat je daar moe van wordt? Dan behoor je misschien wel tot één van de gelukkigen.
Is 7 uur slaap genoeg voor mij?
Dat weet je pas als je met slaap experimenteert. Dat klinkt heel spannend, maar valt eigenlijk best mee. Benieuwd hoe je jouw ideale slaapritme ontdekt? Met deze stappen kom je er snel genoeg achter:
- Hoe oud ben je? Bekijk eerst hoeveel slaap de National Sleep Foundation adviseert voor jouw leeftijdscategorie. Ik houd in dit voorbeeld 7-9 uur aan.
- Reserveer een week voor je slaapexperiment. Probeer de hele week 7 uur slaap aan te houden. Hoe voel je je overdag? Houd dat dagelijks bij in een notitieboekje of app.
- Kun je overdag je ogen niet openhouden? Of krijg je opeens last van hoofdpijn? Voeg dan per dag een halfuur extra slaap toe, totdat je voldoende uitgerust bent.
Natuurlijk heb ik mezelf eerst als proefkonijn gebruikt. Na een paar weken testen kwam ik op 7,5 uur slaap uit. Hoeveel slaap heb jij nodig? Laat het me weten in de reacties.
Hoe weet ik of ik voldoende slaap? 5 symptomen van een slaaptekort.
De ideale hoeveelheid slaap kan onderling verschillen. Toch krijg je op de lange termijn (lichamelijke) klachten als je te weinig slaapt. Dat gaat helaas een stuk verder dan ’s ochtends met het verkeerde been uit bed stappen. Wat zijn de symptomen van slaaptekort? Let op de volgende fysieke en mentale alarmsignalen.
Je bent humeurig
Slaat je stemming voortdurend om? En kost het je heel veel moeite om je geduld te bewaren? Of heb je opeens minder interesse voor je hobby’s of vakgebied? Misschien is een slaaptekort de oorzaak.
Je bent voortdurend ziek
Als je te weinig slaapt, krijgt je immuunsysteem een flinke dreun. Dit kan ervoor zorgen dat je vaker ziek bent. Om goed op te knappen, heb je ook weer voldoende slaap nodig. Daardoor val je van het ene griepje in het andere. Een vicieuze cirkel dus.
Je kunt je eetlust niet bedwingen
Mensen die weinig slapen, hebben een hogere hoeveelheid ghreline in hun lichaam. Dit is een hormoon dat je eetlust stimuleert. Duik je na een korte nacht voor de zoveelste keer de keuken in? Dan raad ik aan om vanavond wat vroeger je bed in te duiken.
Je neemt met moeite beslissingen
Wist je dat te weinig slaap de bloedtoevoer naar de prefrontale cortex remt? Dit deel van je hersenen is onder andere verantwoordelijk voor kritisch denken en het nemen van beslissingen.
Je kunt je niet concentreren
Door te weinig slaap gaat je concentratie achteruit en lijken simpele taken opeens heel lastig. Daardoor word je – op de lange termijn – een stuk minder productief.
Hoeveel slaap heb je nodig? Dat blijft subjectief.
Hoewel 7 tot 9 uur voor volwassenen de norm blijft, is 6 uur slaap heus niet het einde van de wereld. Zolang je goed voor jezelf zorgt – en scherp blijft op de symptomen van een slaaptekort – kun jij de wereld aan. Hoe zorg jij voor een goede nachtrust?
Liefs,
Lisette