Vroeg opstaan? Je leert het in 9 stappen
Je kent ze ongetwijfeld. Van die ochtendmensen voor wie vroeg opstaan a piece of cake is. Jaloersmakend, hoe zij hun dag al sportend, mediterend of lezend beginnen. En jij? Jij rolt je nog eens om in bed, lichtelijk gefrustreerd dat het vandaag wéér niet gelukt is. De snooze button lonkt – en je kunt simpelweg de motivatie niet opbrengen om uit bed te stappen (lees: strompelen).
Wat als ik je vertel dat vroeg opstaan helemaal niet zo ingewikkeld is? Dat zelfs jij – als verstokte nachtuil – het in je hebt om het ochtendgloren tot je te nemen? Schud jezelf wakker met deze 9 tips. Dan is vroeg opstaan straks ook voor jou geen uitdaging meer.
Waarom zou je eigenlijk vroeg opstaan?
We weten allemaal wel dat de ochtend barst van de mogelijkheden. Aangezien bijna iedereen nog in bed ligt, word je niet gestoord en krijg je veel meer gedaan. Tegen de tijd dat je collega’s inloggen heb jij misschien al de helft van je inbox weggewerkt. Alleen al om die voldoening is een keertje minder snoozen het dubbel en dwars waard.
Daarnaast claimen wetenschappers dat vroeg opstaan zelfs gezond voor je is. Zij ontdekten dat mensen die vroeg opstaan gezonder eten dan doorslapers. Daardoor slagen zij sneller in hun poging om gewicht te verliezen. Bovendien ervaren zij minder stress, doordat elke dag op een ontspannen manier begint. Gehaast een boterham naar binnen proppen? Niet als je een ochtendmens bent.
Leer vroeg opstaan met deze tips
Van Richard Branson tot Michelle Obama en Tim Cook: veel bekendheden zweren bij een vroeg ochtendritueel. Het boek The Miracle Morning van Hal Elrod werd wereldwijd dan ook goed ontvangen. Geen zin om een heel boek te lezen? Maar wil je wel weten hoe je vroeg opstaan onderdeel maakt van je routine? Ik verzamelde de beste tips van doorgewinterde vroege vogels.
1. Loop niet te hard van stapel
Ik snap dat je het liefst elke dag om vijf uur fris en fruitig naast je bed staat. Toch is dat niet bepaald realistisch voor een ochtendmens in opleiding. Maak je nieuwe gewoonte zo simpel mogelijk door 15 minuten eerder naar bed te gaan en 15 minuten eerder op te staan. Lukt het om dat vol te houden? Begin dan steeds vroeger aan je slaapritueel.
2. Bereid je lichaam voor op de nacht
Dat houdt in dat je zo min mogelijk eet na 20:00 uur en het liefst ook alcohol vermijdt. Doe je dit niet, dan heb je waarschijnlijk meer moeite om in slaap te vallen. En dat kun je nou net niet gebruiken als je de volgende dag vroeg wilt opstaan.
3. Creëer de beste omgeving voor slaap
Zorg dat je slaapkamer een temperatuur heeft tussen de 17 en 20,5 graden. Heb je alsnog moeite om in slaap te komen? Dan raad ik je aan een verzwaringsdeken te proberen. Dit verlaagt niet alleen je stressniveau, maar maakt je ook slaperiger. Ik maak zelf dankbaar gebruik van de ODONVIDE van IKEA.
4. Ga op tijd naar bed
Dit is natuurlijk een no-brainer, maar ik noem het toch: duik op tijd je bed in als je vroeg wilt opstaan. Het is namelijk niet zo dat al die ochtendmensen op magische wijze minder slaap nodig hebben. Door op tijd je ogen te sluiten haal je het beste uit de volgende ochtend.
5. Slaap met de gordijnen open
Kun je jezelf er niet toe zetten om vroeg op te staan? Probeer dan eens met de gordijnen open te slapen. Doordat ’s ochtends het daglicht naar binnen schijnt, maak je geen melatonine meer aan en zal je op natuurlijke wijze ontwaken. Toch liever de gordijnen dicht? Dan heb je altijd nog de Wake-Up Light van Philips.
6. Vergeet de snooze button
Ja, dat bedoel ik letterlijk. De snooze button bestaat voor jou straks niet meer. Snoozen is namelijk funest voor je energieniveau. Je valt namelijk na elke snooze in een lichte slaap die je weinig tot geen energie geeft. Als je – net als ik vroeger – een keer of vijf op die knop drukt, begin je je dag slap en belabberd. Probeer jezelf dan ook aan te leren om direct op te staan als de wekker gaat.
7. Zet je wekker verder weg
Het klinkt flauw, maar het werkt echt. Zet je wekker buiten handbereik als je vroeg op wilt staan. Je krijgt dan een extra prikkel om uit bed te komen. Wil je het extra uitdagend maken? Ga dan voor een rijdende wekker. Dan pak je ook gelijk wat beweging mee.
8. Leg je sportkleding naast je bed
Als het aan Hal Elrod van The Miracle Morning ligt, stap jij ’s ochtends vanuit je bed direct in je sportkleding. Door gelijk wat oefeningen te doen – of zelfs een rondje te hardlopen – krijg je een flinke energieboost om aan je ochtendritueel te beginnen. Laat die productieve werkdag maar komen!
9. Probeer het 30 dagen vol te houden
Wist je dat het ongeveer een maand duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren? Gun jezelf dan ook de tijd om een ochtendmens te worden. Zet het in je agenda en houd elke dag bij waar je tegenaan loopt. Dan vergroot je de kans dat je blijvend als vroege vogel door het leven gaat.
Ga jij morgen ook vroeg opstaan?
Dan hoor ik graag of je iets aan mijn tips hebt gehad! Vergeet vooral niet dat je mindset een belangrijke rol speelt in je experiment. You got this! Ik wens je alvast veel succes in je transformatie tot ochtendmens.
Liefs,
Lisette